miércoles, 18 de septiembre de 2013

La mocadorá.


                 La Mocadorà 

 Mocadorá és una celebració popular de la ciutat de València i circumdants, que té lloc el dia de la Comunitat Valenciana (9 d'octubre), que així mateix és el dia de Sant Donís (Sant Donís), patró dels enamorats valencians. 

La commemoració de l'entrada de Jaime I el Conqueridor a la ciutat, va començar probablement amb el primer centenari (1338) de l'entrada a la ciutat, i, a poc a poc, es va ser convertint en una festa anual. La vespra de la festa i durant tot el dia de Sant Dionisio es llançaven coets (segons les cròniques, va haver-hi un any en el qual es van arribar a llançar 13.000 coets des de la terrassa del Palau de la Generalitat). Era una festa molt sorollosa i fresca per a les autoritats de l'època que veien amb recel com els plaers carnals també es feien patents.

 

La tradició de la mocadorada es remunta al segle XVIII, quan després de la Guerra de Successió, els Decrets de Nova Planta van prohibir la celebració de l'entrada de Jaime I a València. Com a resposta a la prohibició borbònica, els forners van començar a produir uns dolços de massapà que representaven els coets que ja no es podien fer sonar, però al mateix temps, per la seva forma fàl·lica o rodona recordaven els òrgans sexuals masculins i femenins. 

Són els anomenats piuleta i tronador (nomenclatura que també té una connotació sexual molt present. Piula o piuleta (petard petit en espanyol) és, també, una forma vulgar de nomenar al penis en valencià (sobretot si és petit); el tronador, és un petard més gran molt sorollós (tro en llenguatge pirotècnic castellà), també té forma fàl·lica.

Juntament amb la piuleta i el tronador també es fabricaven petites fruites i hortalisses, que segons la creença popular feien referència tant a la fertilitat de l'Horta de València, com a les hortalisses que els moros van regalar a la reina Donya Violante d'Hongria (esposa de Jaime I).

Ja des dels començaments, els dolços anaven embolicats en un mocador (mocador en valencià) i tot junt, dolços i mocador, constituïa el regal per a la dona estimada. A poc a poc, el mocador va donar nom a la festivitat .

Per aquesta tradició, molts valencians consideren el 9 d'octubre com el dia dels enamorats (el seu Sant Valentín particular). També és tradició que les dones conservin tots els mocadors que la seva parella els regala any rere any des que comencessin a sortir (són una prova d'amor i com a tal són conservats).

No hay comentarios:

Publicar un comentario