martes, 24 de septiembre de 2013

Lenguaje soez (palabrotas)


                                   Lenguaje soez


El lenguaje soez es un conjunto de formas lingüísticas consideradas por toda la comunidad lingüística o parte de la misma como formas indecentes, inapropiadas, groseras u ofensivas. Qué constituye lenguajes soez y qué no, es una convención cultural y solo puede ser definido dentro del nivelémico de las ciencias sociales. Generalmente se utilizan en el lenguaje soez expresiones sobre lo que en la sociedad es sagrado o sobre lo que se considere tabú o bien expresiones que exacerben descripciones personales.





Lenguaje soez en la antigüedad


En las convenciones que reflejan cambios sociológicos, así en la Inglaterra de la época victoriana por ejemplo se consideraba inadecuado el uso de la palabra leg ('pata, pierna') incluso para referirse a la pata de la mesa. En español por muchos años mencionar el nombre de Dios o de la Virgen se consideraba irreverente, basado en el segundo mandamiento, por ello la creación de nombres con advocaciones a estas figuras religiosas.

Insulto


Un insulto, es una palabra que se utiliza por el emisor con la intención de lastimar u ofender a otro individuo o que es considerada por el receptor como tal. Qué constituye o no un insulto es difícil de determinar con precisión, ya que se halla sujeto a convencionalismos sociales y culturales. Antropológicamente, un insulto qué constituye o no un sólo puede ser definido en el nivel émico de las ciencias sociales. También dentro de la pragmática y concretamente la teoría de los actos de habla puede plantearse qué constituye o no un insulto.

Cojones


Es un español la palabra para denotar el valor cuando se utiliza la frase "cojones tener". Es considerada una mala palabra cuando se usa solo como una palabrota en español. 


Albur

El albur es juego de palabras de doble sentido,1 y en general se considera que en él participan dos o más personas, donde las palabras toman su doble sentido y significado de uno o varios fenómenos lingüísticos, como el bifronte, el calambur y la paronomasia. Este fenómeno de la lengua española se repite en otros idiomas como en el inglés con el llamado slang.

Énfasis

En retórica, el énfasis es un tropo que consiste en emplear una palabra o expresión en un sentido más restringido y preciso del que habitualmente tiene en la lengua común, con el objeto de intensificar un determinado sentido. Puede considerarse una forma de sinécdoque.



lunes, 23 de septiembre de 2013

Halloween



                                                                 HALLOWEEN


Halloween es una fiesta de origen celta que se celebra en los Estados Unidos, Canadá, Irlanda y Reino Unido… y ahora también en España. Halloween se celebra la noche del 31 de octubre para “rendir culto a los muertos”.

Halloween ha triunfado en estos últimos años en España por el gran despliegue comercial del cine americano, para mucha gente Halloween es un completo negocio cuyo fin es la fiesta, que lleva como siempre a las “macrobotellonas”, nada de rendir culto a las personas que ya no están con nosotros ni nada. Realmente increíble Halloween supera hasta al carnaval. Pero bueno España es así, copia las fiestas de Estados Unidos pero no copia su sistema educativo, por poner un ejemplo, que es lo que tenía que hacer. Se ha hecho un hueco en nuestro calendario a pesar de las críticas

El día se asocia a menudo con los colores naranja, negro y morado y está fuertemente ligado a símbolos como la Jack-o'-lantern. Las actividades típicas de Halloween son el famoso truco o trato y las fiestas de disfraces, además de las hogueras, la visita decasas encantadas, las bromas, la lectura de historias de miedo y el visionado de películas de terror.

Una celebración pagana "cristianizada con posterioridad" y que supone, en opinión de Bouza, una "afirmación de la vida, del ser humano. Un reírse de la muerte".

La jerarquía católica considera Halloween como una costumbre "pagana" 

En España cada vez se celebra más, los comercios confirman ese auge.

Importada, sí; comercial, también, pero la realidad es bien tozuda: en los últimos cinco años la fiesta de Halloween "se ha convertido en un auténtico boom"


Origen del nombre

La palabra "Halloween"es usada como tal por primera vez en el siglo XVI, y proviene de una variación escocesa de la expresión inglesa "All Hallows' Even" que significa «víspera de todos los Santos».




jueves, 19 de septiembre de 2013

ANTIGUO REINO DE VALENCIA


                                   ANTIGUO REINO DE VALENCIA


El regne de València1 va ser un regne creat pel rei Jaime I el Conqueridor que va abastar des de la reconquesta de la taifa de València en 1238 fins a 1707.

Jaime I, veient que era difícil repoblar tant territori conquistat, intenta conservar alguns privilegis de la població nativa així com respectar les seves religions i constumbres, proclamant Els Furs els furs. Es crea amb entitat de regne i passant a formar part de la Corona d'Aragó. Sent depenent de la corona però amb administració pròpia.

La creació del regne va provocar una iracunda reacció de la noblesa aragonesa i catalana, que veia així impossible la prolongació dels seus senyorius a les terres valencianes.


Baixa Edat Mitjana

Després d'haver estat el bressol de la cultura íbera, i receptora de diferents cultures antigues (grecs, romans, cartaginesos, fenicis, bizantins, etc.), en l'any 1233 el rei Jaime I el Conqueridor inicia la conquesta del territori valencià marcat llavors per tres segles de presència sarraïna: els regnes taifas de Balansiya, Alpont, Denia, i Murcia.

La conquesta de València seria el 9 d'octubre de 1238 i les últimes terres a incorporar-se serien les del sud d'Alacant, que havien estat reconquistadas per Castella, en virtut del tractat d'Almizra, i que s'incorporarien a la Corona d'Aragó en 1296, al costat de la resta del Regne de Múrcia.

En 1305 seria dividit aquest regne mitjançant quedant per a Castella la zona occidental, que constituiria dins de la corona castellana el Regne de Múrcia, i per a Aragó la zona oriental, que passaria a formar part del Regne de València, en virtut a la Sentència Arbitral de Torrellas i el Tractat d'Elx.

El regne, al principi de majoria mudèjar i musulmana, va ser repoblat amb cristians,en la seva majoria aragonesos, si bé l'increment de població no va representar més d'un 5% de la població autoctona. Aquestes poblacions juntament amb els jueus, va donar com resultat una societat multiconfesional i multicultural, sent els cristians els qui tenien plens drets en comparació de la resta de les cultures. Aquests mateixos creen les bases d'un sistema econòmic aprofitant les infraestructures àrabs existents (azudes, bancales, sistemes de reg, mesquites, torres de vigilància etc...), així com els productes agrícoles assentats (cítrics, panses, ametlles, arròs, xufla, hortalisses, palmeres, etc).

Malgrat compartir rei amb els territoris de la Corona d'Aragó, el rei Jaime el Conqueridor instaura els furs de València, fundant d'aquesta manera un regne amb identitat política pròpia, amb les seves pròpies institucions, la seva pròpia cultura i tradicions, amb la seva moneda, la seva llengua, administració, i aranzels. Aquests furs es mantindrien fins a 1707, amb la centralització borbònica.


 Època moderna

Així mateix, el Regne de València finança econòmicament l'expansió de la Corona d'Aragó durant els segles XV i XVI, per la qual cosa aconsegueix la seva màxima esplendor durant el Segle d'or, gràcies al conseqüent comerç marítim amb els nous territoris extra hispànics de la Corona (Còrsega, Sicília, Nàpols, etc.), i la creació del seu propi Consolat del Mar, i de la Taula de Canvis, la primera borsa de valors de la història. Aquesta època coincideix, a més, amb una explosió literària notable en valencià, sent una de les primeres societats a entrar en l'època del renaixement, amb importants escriptors, humanistes, i filòsofs.

Amb la unió dinàstica efectiva de la Corona de Castella i de la Corona d'Aragó en l'emperador Carlos I, el Regne de València segueix mantenint la seva independència política. No obstant això, el regne comença a veure's sotmès la pressió d'una política cada vegada més centralista per part de l'hegemonia de la Corona castellana, donant lloc a importants conflictes socials com les Revoltes de les Germanías dels gremis i agricultors valencians contra diversos virreyes i lloctinents. Un altre problema important és la dràstica reducció demogràfica, fins a un terç de la població, com a conseqüència de les diferents expulsions de jueus i moriscs del Regne, la qual cosa fa que la seva economia entri en una greu crisi hagut de, principalment, a la falta de mà d'obra barata que hi havia amb la població morisca valenciana (denominats "tagarins"), i a la fugida de capitals i actius acumulats pels sefarditas.

El punt culminant de la submissió a la pressió centralista castellana té lloc durant la Guerra de Successió Espanyola en el qual, després de la Batalla d'Almansa en 1707, el nou rei borbón Felipe V desmantella el regne amb els Decrets de Nova Planta i ho integra en el nou Regne d'Espanya. No obstant això, per ser assimilada a la legislació i sistema polític castellans, el rei Borbó va haver de sufocar nombroses revoltes i revoltes socials al llarg del territori, especialment a Xàtiva, Altea i Alacant. Posteriorment succeirà el mateix en tota la Corona d'Aragó, abocant-ho paulatinament a la seva desaparició.




miércoles, 18 de septiembre de 2013

La mocadorá.


                 La Mocadorà 

 Mocadorá és una celebració popular de la ciutat de València i circumdants, que té lloc el dia de la Comunitat Valenciana (9 d'octubre), que així mateix és el dia de Sant Donís (Sant Donís), patró dels enamorats valencians. 

La commemoració de l'entrada de Jaime I el Conqueridor a la ciutat, va començar probablement amb el primer centenari (1338) de l'entrada a la ciutat, i, a poc a poc, es va ser convertint en una festa anual. La vespra de la festa i durant tot el dia de Sant Dionisio es llançaven coets (segons les cròniques, va haver-hi un any en el qual es van arribar a llançar 13.000 coets des de la terrassa del Palau de la Generalitat). Era una festa molt sorollosa i fresca per a les autoritats de l'època que veien amb recel com els plaers carnals també es feien patents.

 

La tradició de la mocadorada es remunta al segle XVIII, quan després de la Guerra de Successió, els Decrets de Nova Planta van prohibir la celebració de l'entrada de Jaime I a València. Com a resposta a la prohibició borbònica, els forners van començar a produir uns dolços de massapà que representaven els coets que ja no es podien fer sonar, però al mateix temps, per la seva forma fàl·lica o rodona recordaven els òrgans sexuals masculins i femenins. 

Són els anomenats piuleta i tronador (nomenclatura que també té una connotació sexual molt present. Piula o piuleta (petard petit en espanyol) és, també, una forma vulgar de nomenar al penis en valencià (sobretot si és petit); el tronador, és un petard més gran molt sorollós (tro en llenguatge pirotècnic castellà), també té forma fàl·lica.

Juntament amb la piuleta i el tronador també es fabricaven petites fruites i hortalisses, que segons la creença popular feien referència tant a la fertilitat de l'Horta de València, com a les hortalisses que els moros van regalar a la reina Donya Violante d'Hongria (esposa de Jaime I).

Ja des dels començaments, els dolços anaven embolicats en un mocador (mocador en valencià) i tot junt, dolços i mocador, constituïa el regal per a la dona estimada. A poc a poc, el mocador va donar nom a la festivitat .

Per aquesta tradició, molts valencians consideren el 9 d'octubre com el dia dels enamorats (el seu Sant Valentín particular). També és tradició que les dones conservin tots els mocadors que la seva parella els regala any rere any des que comencessin a sortir (són una prova d'amor i com a tal són conservats).